Prunele, deliciul toamnei

de Cezar Munteanu Luni, 30/08/2010
Trimite prin: Yahoo   Facebook

Cele mai populare fructe ale sezonului de toamna, prunele trebuie sa fie incluse in alimentatia noastra datorita proprietatilor nutritive si curative. Chef Cezar v-a pregatit 3 retete: dulceata de prune, compot si cocktail din aceste fructe savuroase. Invatati sa le preparati rapid si simplu! 

 Prunele (Prunus Domestica) sunt inrudite biologic cu piersicile, nectarinele si migdalele si sunt specia cea mai variata din categoria fructelor, existand in prezent peste 2.000 de sortimente diferite cunoscute ale acestui fruct zemos. Coaja prunelor poate fi rosie, violet, bleumarin, verde, aurie, iar miezul – verde, roz, galben, portocaliu etc. Sunt drupe, adica fructe cu miezul carnos si samanta protejata de un tesut tare.

Ajunse la maturitate toamna, in Europa, prunele fac deliciul celor obisnuiti cu deserturile consistente (gem, dulceata, prajituri). Potrivit ultimelor date oficiale, pe anul 2007, Romania este al patrulea mare producator mondial de prune.

Exista doua mari tipuri de prune comercializate pe plan mondial: europene (se coc toamna) si japoneze (ajung la maturitate in lunile iunie - august). Cele europene au aproximativ 2.000 de ani vechime, provin din regiunea Marii Caspice si au fost introduse in Statele Unite in secolul 17. Prunele japoneze au o istorie de circa 1.500 de ani si provin, de fapt, din China, dar si-au capatat acest nume gratie tarii in care au fost cultivate apoi pe teritorii extinse.

Proprietatile de baza

Prunele sunt incluse in lista alimentelor sanatoase si contin vitamina C: o pruna asigura 10% din necesarul zilnic. Studiile au aratat ca prunele faciliteaza absorbtia de fier, fapt corelat cu un continut ridicat de vitamina C. Pe langa faptul ca faciliteaza absorbtia de fier, vitamina C intareste sistemul imunitar. In perioadele de gripa sau raceli, vitamina C este foarte utila, intrucat lupta impotriva acestor afectiuni.

Mai contin si alti nutrienti importanti: vitamina A (sub forma de betacaroten), fibre, vitamina B2 (riboflavina). Riboflavina din prune e importanta, intrucat ajuta organismul sa metabolizeze corect glucoza si, de asemenea, sa distruga grasimile nesanatoase din corp. In plus, aceasta componenta previne arterioscleroza – boala ce e cauzata de acumularea de grasimi in artere. De asemenea, prunele contin si potasiu.

Atat prunele proaspate, cat si cele uscate au fost intens studiate de specialisti, care au descoperit ca cele doua variante ale acestui fruct contin doi fitonutrienti unici, denumiti neoclorogenic si acid clorogenic, care au calitati antioxidante puternice, distrugand unii radicali liberi, care ataca celulele umane. Acesti fenoli puternici protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman.

Un alt avantaj al consumului de prune crude si prune uscate il reprezinta faptul ca acestea sporesc, prin prezenta vitaminei C, capacitatea organismului de a mari absorbtia fierului din diferite surse.

 Prunele au mari proprietati energizante, in special gratie continutului natural de zaharuri. In fine, prunele mai sunt laudate pentru ca pot alunga oboseala sau senzatia de stres, dar si pentru ca sunt un aliat de nadejde al majoritatii functiilor intestinale.

Atentie: persoanele suferinde cu rinichii sau cu fierea trebuie sa evite consumul regulat de prune, in detrimentul unuia atent controlat, iar persoanele diabetice trebuie sa evite aproape in totalitate consumul prunelor.

Continut caloric: 54 de calorii la 100 de grame (cu alte cuvinte, o pruna medie de 66 de grame contine 36 de calorii).

Cele mai utile intrebuintari culinare

Prunele se consuma, de obicei, proaspete, in forma lor naturala. Dimineata, la micul dejun, taiati doua prune in felii de mici dimensiuni si adaugati-le in bolul de cereale cu lapte. Incercati sa nu consumati fructele proaspete ca si desert, ci ca pe un preambul inaintea meselor mari, cu aproximativ 30 de minute inainte de acestea.

Prunele uscate (confiate)
sunt o varianta din ce in ce mai populara de consum. Au chiar un nivel mai ridicat de antioxidanti si prezinta avanatajul ca se pot pastra mai mult timp decat prunele proaspete.

Stim cu totii cat de importante si de recomandate sunt cele 5 portii zilnice de legume sau de fructe, utile in mentinerea unei sanatati optime si a unei vieti cat mai lungi. Iata, pe scurt, cum putem sa folosim prunele de trei ori pe zi: dimineata, le putem folosi alaturi de cereale, in timpul zilei le putem consuma ca snackuri, iar seara le putem adauga la o mancare de orez brun (mai sanatos), alaturi de migdale.

Concluzia? Considerate in lumea gastronomica drept "fructele dupa care nu te dai in vant", prunele merita mai multa atentie gratie proprietatilor curative importante.

 
 
   

Compot de prune pentru iarna


Ingrediente:
- prune - 3 kg

Pentru sirop:
- zahar - 900 g
- apa - 2 litri

Mod de preparare:
Prunele proaspete, nu foarte coapte, se pun intr-o sita si se scufunda intr-un vas cu apa si sirop de zahar care fierbe. Se lasa astfel 1-2 minute. Siropul nu se arunca! Imediat ce se scot din sirop, se scufunda in apa rece. Avand loc un soc termic, pielita plesneste si prunele se pot curata foarte usor. Indepartati coaja si sambrii.

Prunele curatate de pielita si fara samburi se asaza in borcane. Se toarna siropul fierbinte, pentru ca acest procedeu le ajuta sa fiarba in borcane inca 30 de minute.

Tot din culisele bucatariei mele, va recomand sa puneti la fiert, in sirop, un baton de scortisoara si cateva cuisoare. Nu de alta, dar ma racoresc de pe acum gandindu-ma la iarna!

Adauga comentariu  ↓



 
  • Maria (anonim) 14 Martie 2012
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    Daca va este pofta de o dulceata naturala, cea de caise in care este pus si miez de caisa este faina rau.http://www.bunatatidinnatura.ro/products-page/dulceata/caise-facute-dulceata/
  • teribilutza 07 Octombrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    sunt si foarte sanatoase, eu ii dau des fetei mele prune
  • andyna 06 Octombrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    eu am facut dulceata de prune,dar din pacate nu am avut rabdare sa fac magiun si ala imi place cel mai mult...il ador...
  • patlicia 24 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    eu deocamdata nu fac pt ca bunica mea desi sta la bloc face cate 2 ciaune mari de magiun si duceata
  • claussy (anonim) 21 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    dupa ce am citit articolul acesta m-am dus si mi-am cumparat prune pentru ca nu mai puteam de pofta
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Eu mananc cel putin o data la doua zile prune si struguri.
    ancasobo 24 Septembrie 2010
    Daca esti asa pofticioasa nu poti tine diete.Daca citesti un articol despre ciocolata sau prajituri?
  • teribilutza 21 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    prunele sunt foarte sanatoase, dar nu cele exportate, mari si fara gust
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Eu am cumparat nectarine si erau amare rau.
  • cloryyy 10 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    Cred ca dulceata de prune si cirese este foarte buna.....nu prea imi place cea de prune.....dar prunele ca si fructe sunt foarte bune...yam yum...
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Nu prea imi plac astfel de combinatii.
  • teribilutza 07 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    sunt super sanatoase prunele si usor de gasit
    ancasobo 19 Septembrie 2010
    Unde mai pui ca sunt si ieftine in comparatie cu alte fructe?
  • ancasobo 07 Septembrie 2010
    1 vot       raspunde voteaza
     
    Eu mananc prune zilnic la pranz deoarece sunt foarte bune pentru digestie,pentru stomac si elimina toxinele.
  • patlicia 06 Septembrie 2010
    1 vot       raspunde voteaza
     
    un pandispan cu prune ce ar merge
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Sau o tarta.
  • ancasobo 04 Septembrie 2010
    1 vot       raspunde voteaza
     
    Prunele sunt foarte bune pentru digestie.
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Iar tuica de prune ajuta durerilor de masele.
  • dumitrita 04 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    face bunica mea un magiun asa bun de prune:X
    ancasobo 06 Septembrie 2010
    Ce bunica nu face un delicios magiun?
  • claussy (anonim) 04 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    O sa incerc si eu acest cockteil...si daca intradevar este bun, poate il voi baga la terasa oferit din partea case... Ce parere aveti?
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Eu mi-am cumparat o cana speciala pentru cocktail.
  • dumitrita 03 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    imi pac prunele...de fapt imi plac toate fructele:X
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Toate fructele au multe vitamine si sunt super ok.
  • patlicia 01 Septembrie 2010
    1 vot       raspunde voteaza
     
    din prune mai bine incercati magiun de prune fara zahar sau si mai bun galusti cu prune
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Imi place magiunul cu prune si cu nuca.
  • ancutza82 01 Septembrie 2010
    0 voturi       raspunde voteaza
     
    Este adevarat ca nimeni nu prea se da in vant dupa prune in special pentru cele in stare naturala ...dar asta si pentru faptul ca nu cunosc beneficiile acestor fructe....
    ancasobo 23 Septembrie 2010
    Ba eu chiar ma dau in vant.
  • patlicia 30 August 2010
    1 vot       raspunde voteaza
     
    asta nu prea arata a dulceata naturala:|
    ancasobo 05 Septembrie 2010
    I-a pus gelatina persoana care a facut-o.
 

 
(1500 caractere)   Schimba codul de securitate

 
 
Shopping BIO Blogosfera feminina
Inscrie-te la newsletter-ul Fmagazin
Bine ai venit pe Fmagazin.ro!
AUTENTIFICA-TE CREEAZA CONT
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Trend de sezon: se poarta blana! Trend de sezon: se poarta blana!
de Fmagazin

Prezentarile de moda care au avut loc in ultimele luni la Paris, Milano, Londra si New York au fost impanzite de un trend care continua sa fie prezent in preferintele designerilor: blana. Implicit, femeile din lumea intreaga adopa acest stil elegant si feminin, din dorinta de a fi in pas cu moda. [...]

Declara razboi impotriva matretii! Declara razboi impotriva matretii!
de Antonia Garonfil

Probabil ca nu exista ceva mai inestetic si nesanatos la parul unei persoane decat matreata. Citeste in acest articol care sunt factorii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea ei, precum si solutiile potrivite pentru a combate definitiv dusmanul nr. 1 al sanatatii parului si scalpului. [...]